Marcel Arpots' cv

Marcel-lucien Arpots is woonachtig in Maastricht alwaar hij zijn zangstudie volgde aan het conservatorium bij de docenten Hans Gunter Grimm en Lode Devos. Na zijn studie is hij zich gaan perfectioneren bij Mya Besselink, waar hij nu nog steeds voor raad en daad terecht kan.

Sinds 1985 is hij vast verbonden aan de ‘Opéra Royal de Wallonie’ te Luik. Hier zingt hij als eerste tenor in het koor en speelde talloze kleine rollen zoals,
El remendado Carmen,
Spoletta in Tosca,
Giuseppe in La traviata,
Le messager in Aida,
Le pape des fous en de nonctambule in Louise,
Schmitt in Werther,
Le Capitaine in Les dialogues des carmelites,
L’abbate in Andrea Chénier,
Le capitaine in Simon boccanègra,
L’aurore in La prima donna,
Le psy in Orphée abymee,
Furet in L’hygiène des l’assassin,
Wenzel in Die verkaufte Braut,
Majordome in Der Rosenkavalier,
Ajax in La Belle Hélène, etc. .etc.

Een CD met liederen van Ludwig Spohr nam hij op samen met de sopraan Dianne Van den Eynden .
Verder nam hij solistisch deel aan het Requiem van Mozart, het Requiem van Donizetti, die Hohe Messe van Bach, het Weinachts oratorium van Bach, het Requiem van Fauré, de Mis in D van Schubert, die Kronungsmesse Mozart, The Crucifiction van Stainer en nog talloze concerten in binnen- en buitenland.
Een verdere specialiteit van Marcel Arpots is het zingen van het castraatrepertoire waarvoor hij steeds meer gevraagd wordt. Marcel treedt als sopranist geregeld tijdens operacruises op die vele beroemde theaters over de gehele wereld aandoen. Er worden dan concerten gegeven op de prachtigste locaties o.a. in Frankrijk, Monte Carlo, Italië, Griekenland, Turkije, Egypte, Jordanië, Libië, Israel, Rusland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Polen, Estland. Ook nam hij deel aan tournees in de USA en Canada. Hij is hier een graag geziene gast.

Zijn stem heeft de volledige omvang van een sopraan en dat stelt hem in staat om moeiteloos het zeer uitgebreide barokrepertoire te zingen. In vroegere tijden werden talloze sopraanrollen door castraten vertolkt, daar het voor dames verboden was in kerken te zingen. Regelmatig zingt hij samen met countertenoren die de omvang van een alt hebben waardoor de warme klanken van twee mannenstemmen de concerten een speciale dimensie geven. Onlangs gaf hij met veel succes 2 soloconcerten in theater Trianon in Luik. Er is een cd-opname van Die Markus passion van Telemann.

Verder geeft hij veel concerten uit het repertoire van de vermaarde castraat Farinelli. In La prima donna zong hij de titelrol als sopraan met veel succes in Luik en Brussel. In L’Hygiène de L’assassin zong hij Furet, ook een sopraanrol. Een onlangs gehouden ’Valentijnsconcert’ in de Maastrichtse “Bonbonnière” werd een groot succes.

In Mei volgt er een concert in de Luikse Opera in technovorm om ook de jeugd kennis te laten maken met de klassieke muziek.
Vanaf Augustus 2009 maakt hij samen met Rob Meijers (Countertenor) en Sielke Smeets (piano) deel uit van ‘’Castradivi”. Dit ensemble brengt duetten en aria’s die oorspronkelijk geschreven zijn voor castraten.